Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane, bekend als aubergine of eggplant, is een veelzijdige groente die heerlijk smaakt in diverse gerechten. Een van de klassiekers is Melanzane alla Parmigiana, een eenvoudig te maken Italiaans gerecht boordevol smaak. Gegrilde plakken aubergine worden gelaagd met smaakvolle tomatensaus, romige mozzarella en pittige Parmezaanse kaas, wat resulteert in een verrukkelijke combinatie. Dit gerecht is perfect voor liefhebbers van de Italiaanse keuken en brengt de heerlijke smaken van de mediterrane keuken naar je eigen keuken. Of je nu een vegetarische maaltijd wilt bereiden of gewoonweg zin hebt in een smaakvolle schotel, deze Melanzane alla Parmigiana zal je zeker verleiden met zijn aroma's en smaken. Dus doe je schort om en maak je klaar voor een culinaire reis naar Italië met dit heerlijke recept!

De bereidingstijd bedraagt ongeveer 1 uur en 15 minuten, inclusief het grillen van de aubergine, het bereiden van de tomatensaus en het bakken van de ovenschotel. Houd er rekening mee dat de exacte bereidingstijd kan variëren, afhankelijk van de individuele kookvaardigheden en apparatuur.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 grote aubergines
  • 500 ml tomatensaus
  • 250 gram mozzarella, in plakjes
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • Handvol verse basilicumblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat ze ongeveer 30 minuten rusten om het overtollige vocht te onttrekken.
  3. Spoel de plakken aubergine af en dep ze droog met keukenpapier.
  4. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en bestrijk de aubergineplakken aan beide zijden lichtjes met olijfolie. Grill de plakken aubergine in batches tot ze aan beide zijden mooie grillstrepen hebben gekregen. Zet ze opzij.
  5. Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en ui toe en bak ze glazig.
  6. Voeg de tomatensaus toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  7. Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met een laagje tomatensaus.
  8. Leg een laagje gegrilde aubergineplakken op de saus. Bedek de aubergine met een laagje tomatensaus, plakjes mozzarella en wat Parmezaanse kaas. Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje kaas bovenop.
  9. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de Melanzane in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.
  10. Verwijder de folie en bak de Melanzane nog eens 15-20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin en bubbelend is.
  11. Haal de ovenschaal uit de oven en laat het gerecht even rusten. Garneer met verse basilicumblaadjes.
  12. Serveer de Melanzane alla Parmigiana warm en geniet van de smaken van Italië.

Serveer deze heerlijke melanzane alla parmigiana als hoofdgerecht met een groene salade en versgebakken brood, of als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd. De smaakvolle combinatie van gegrilde aubergine, romige mozzarella en tomatensaus zal je zeker betoveren en je smaakpapillen verwennen met een stukje Italië op je bord. Buon appetito!

Terug naar blog

Onze bestsellers

Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van deze recepten, dan hebben wij de perfecte tools voor je 😉